Starsida | Familj | Begagnade saker | Vardagsbestyr | Underhållning | Förvaring | Aktiviteter


Att städa, tvätta, laga mat och handla är saker som inte går att undvika. De klassiska vardagssysslorna som så många fasar för att göra är egentligen enkla uppgifter som inte ska behöva ta allt för mycket tid eller energi. Det hela hänger egentligen på hur du gör det och vilken inställning du har till det hela.


I vissa familjer faller lotten på att en av de vuxna tar större delen av ansvaret för det som ska skötas i hemmet. Att engagera hela familjen i det som behöver göras hemma är ett sätt att få det hela gjort mycket snabbare, samt att alla får vara med och ta ansvar för hur det ser ut hemma. Barn är ofta villiga att ta efter sina föräldrar och att därför redan tidigt visa dem hur man sköter om ett hem på bästa sätt kan ge goda förutsättningar för att de även i fortsättningen ser till att hjälpa till i hemmet. Varför inte involvera barnen när middagen ska lagas eller när tvätten ska sorteras. Även i matbutiken kan barnen få känna sig delaktiga om de till exempel får en egen vagn och får till uppgift att hämta vissa varor på egen hand.


Det finns också en mängd olika knep på hur man kan göra de tråkiga vardagsbestyren något roligare. När det ska städas i hemmet kan du dra på hög musik som du tycker om. Detta gör att du inte tänker lika mycket på den syssla som du faktiskt håller på med och tiden känns som att den går fortare. Med hjälp av musiken kan du även göra det hela till en utmaning för dig själv. Varför inte se om du kan hinna med att tömma din diskho eller städa av toaletten innan låten är slut.


För att hinna med allting är även planering en viktig del i det hela. Se till att vid varje veckoslut se över vad som behöver göras i hemmet. Några enkla frågor att ställa sig då kan vara:
- Vad för mat ska vi äta denna vecka?
- Behövs det handlas till detta och när ska vi isåfall göra det.
- Vad behöver städas i hemmet? Vem ska göra detta och när?
- Behövs det tvättas? Ligger allt som ska tvättas i tvättkorgen?